Einstein Tienerschool De Haan

Zachte overgang van lager naar secundair

Onderzoek heeft aangetoond dat het welbevinden van vele tieners in het eerste jaar secundair onderwijs significant daalt.

De overgang van het lager naar het secundair onderwijs verloopt voor vele Vlaamse tieners te bruusk: ze gaan van 1 naar pakweg 10 leraren, ze moeten vaak plots veel zelfstandiger zijn, ze moeten kunnen plannen en organiseren, examens voorbereiden, … daarenboven verschillen leerinhouden en didactiek binnen lager en middelbaar onderwijs nog te veel van elkaar.

Een 4-jarige structuur binnen de tienerschool zorgt dat de groep 10 – 14 jarigen volgens leerlijnen kunnen werken, dat ze begeleid worden in de groei naar zelfstandigheid, dat ze van een gemengd lerarenteam les krijgen (zowel hun leerkrachten lager onderwijs als vakexperten van het secundair) en dat ze kunnen werken in groepen los van leeftijdscategorie. 

Binnen een tienerschool kunnen er heterogene groepen gevormd worden op basis van interesses en vaardigheden , en niet enkel op basis van leeftijd. Dit betekent concreet dat er groepen kunnen ontstaan waar leerlingen van 10j – 14j bijvoorbeeld aan een gelijkaardig  basispakket werken, met daarbij de nodige differentiatie (remediëren, versterken, uitdiepen).

 

 

Coördinator: Mevr. Yamina Rehimi

Tel: 0478/84 62 94

E-mail: yamina.rehimi@sgimpact.be

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief Facebook YouTube

 

scholenzoeker